wtorek, 23 września 2014

Ciastka francuskie ze śliwką

23 września to według wikipedii  dzień ŚLIWKI. 
W związku z powyższym nie mogło zabraknąć w Antoludkowie przepisu ze śliwką w roli głównej :)
Proponuję coś szybkiego i smacznego - ciastka francuskie ze śliwką.


Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 14 małych śliwek lub 5 dużych
- 4 łyżeczki cukru
- jajko

Ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty o wymiarach 8 cm x 8 cm.
Śliwki pokroić na małą kosteczkę.
Na każdy kwadrat nałożyć niewielką ilość pokrojonych śliwek i dodać trochę cukru
Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są śliwki.
Następnie ciasto połączyć brzegami do środka tak by utworzyły się małe sakiewki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko roztrzepać i posmarować każdą sakiewkę.
Można również posypać z wierzchu grubym cukrem
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut do zezłocenia się.

SMACZNEGO





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz