środa, 16 kwietnia 2014

Drożdżowy koszyk wielkanocny

Kolejny rok z rzędu na moim stole wielkanocnym zagości piękny koszyczek drożdżowy.
 Piekę go zawsze kilka dni przed Świętami ponieważ jest dość pracochłonny a czym bliżej Świąt 
tym pracy coraz więcej a czasu coraz mniej. Inspirację zaczerpnęłam z bloga na miotle. 


Składniki:
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oliwy
4 szklanki mąki
1 jajko do posmarowania ciasta

Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i wymieszać do rozpuszenia drożdży. Wodę połączyć z mlekiem i podgrzać. 
Rozpuszczone drożdże zalać kilkoma łyżkami podgrzanej mieszanki wody z mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wbijamy jajko, dodajemy pozostałą wodę z mlekiem, cukier, sól, oliwę, mąkę i zaczyn drożdżowy. 
Ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne, następnie odstawiamy do podwojenia objętości. 
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i formujemy z niego wałeczki. 
Do przygotowania koszyczka potrzbena będzie miska najlepiej szklana, żaroodporna. 
Zewnętrzną stronę miski owijamy folią aluminiową. Miskę odwracamy do góry dnem i formujemy koszyczek.
Zaplatamy tak jak są plecione koszyki z wikliny. Dokładny opis wykonania koszyczka można znaleźć tutaj.



4 komentarze:

  1. Robiłam podobny koszyczek trzy lata temu, ciekawe doświadczenie,
    zawsze warto zrobić coś pierwszy raz.
    Radosnych Świąt życzę i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku robiłam dokładnie takie same ,tylko większe. No i oczywiście musiałam wykonać je hurtowo,bo rodzina oszalała na ich punkcie. ;) Zdjęcia są na blogu. Zapraszam na www.wdziurawymkotle. blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za miłe komentarze pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń