Każdy z Was wie iż Maca to chleb przaśny spożywany przez żydów podczas święta Paschy.
Ja dzisiaj wykorzystałam macę podczas obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków.
Połączenie macy z jagnięciną okazało się strzałem w dziesiątkę.
Macę można wykorzystać jako bazę do "kanapek"czy małą przekąskę . Jest chrupiąca i bardzo smaczna.
Składniki ( na ok 7 szt 10 cm placków):
75 g mąki pszennej
75 g mąki pełnoziarnistej
2 g drożdży typu instant
sól
4 łyżki oliwy z oliwek
75 g ciepłej wody
opcjonalnie suszone zioła
Mąki, drożdże, sól, oliwę, zioła wsypać do miski i zalać ciepłą wodą. Wyrabiać ciasto tak aby było elastyczne. Następnie ukształtować kulę i owinąć folią. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Rozwałkować bardzo cienko ciasto, wykrawać okrągłe kształty.
Piec placki na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Powinny się pojawić pęcherzyki powietrza a placki muszą być zarumienione.
SMACZNEGO
Można je zrobić bez piekarnika! Wspaniale, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńWystarczy patelnia :) Zachęcam do wypróbowania. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem suszonych ziół.
OdpowiedzUsuńTeż lubię, zwykle kupuję gotową, a tu proszę mogę sama zrobić:)
OdpowiedzUsuńTeż jeszcze niedawno zajadałam się tylko gotową, kupioną w sklepie :)
UsuńMoja babcia wcinala mace non stop, jako przegryche:)
OdpowiedzUsuńTo nie jest przepis na prawdziwą mace czyli chleb przaśny. Taki powinien byc bez żadnych wspomagaczy typu drożdże zeby nie ulegal fermentacji.
OdpowiedzUsuń