Jescze chyba żadna potrawa w mojej kuchni nie doczekała sie tylu odsłon, tylu wariacji co pizza.
Posiadam wiele sprawdzonych przepisów pizzy które zachwycają smakiem.
Dzisiaj proponuję pizzerinki z dodatkiem suszonych pomidorów.
Są niesamowite i idealnie nadają się na pyszną kolację.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki na 6 pizzerinek o średnicy ok. 12 cm:
25 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
150 ml mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
suszone pomidory
oliwki
mozarella
Składniki na sos pomidorowy:
1/2 puszki pomidorów
2 garście listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
szczypta soli
pół łyżeczki octu winnego
Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1/2 łyżeczki cukru i rozmieszać, aby zrobiły się płynne. Dodać letnie mleko i wymieszać, odstawić pod przykryciem aby urosły. Trwa to około 20 -30 minut w zależności od temperatury.
Mąkę przesiać do miski , dodać sól, oliwę i zaczyn drożdżowy. Wszystko wyrobić na gładką masę.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Potrwa to około 1 godziny.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy.
Pomidory, bazylię, czosnek, szczyptę soli i ocet winny włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
Po tym czasie pokroić na drobne kawałeczki suszone pomidory, dodać do ciasta i ponownie wyrobić.
Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik (grzanie dolne + termoobieg) na 290ºC i włożyć blachę w celu nagrzania.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na dowolne wielkości placki.
Wyciągnąć nagrzaną blachę z piekarnika i układać na niej uformowane placki.
Na każdej pizzerince rozprowadź sos pomidorowy, zostawiając na końcu około 1- centymetrowy margines bez sosu. Na sos wyłożyć oliwki, porwaną na kawałki mozarelle i skropić wierzch oliwą.
Piec przez 10 minut.
SMACZNEGO
Mimo że jestem po obiedzie moje oczy chcą pizzerinkę. Wypróbuję któregoś razu ten przepis :)
OdpowiedzUsuń