wtorek, 11 marca 2014

Wiosenny powiew lekkiego smaku

To ciasto zawsze kojarzy mi się z wiosną - piękne połączenie kolorów, fantastyczny smak i cudowna  lekkość.
Proste, nie potrzebuje żadnych wyjątkowych umiejętności. Było jednym z pierwszych ciast które wykonałam sama :) Spróbujcie na pewno będziecie zadowoleni. 
Inspiracje zaczerpnęłam z moje wypieki




Składniki:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej ( odłożyć 2 łyżki i zastąpić ją mąką ziemniaczaną)
600 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 śmietan fix
3 wafelki Prince Polo
puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki agrestowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
 Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier dalej ubijając na wolnych obrotach. 
Nastepnie dodawać po kolei żółtka i dalej wolno ubijajać. 
Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać ciasto ( ja mieszam drewnianą łyżką).
Formę o wymiarach 25 x 35  wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. 
Piec w temperaturze  170ºC około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka)
Wafelki Prince Polo posiekać na malutkie kawałeczki. 
Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić na małe kawałki.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fix. 
Dodać wafelki i kawałki brzoskwiń. Wymieszać i wstawić do lodówki żeby masa się ściągnęła.
1/4 szklanki soku wymieszać z 1/8 szklanki wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. 
Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając przy tym ilość wody o połowę. 
Gotową galaretkę odstawić do lekkiego stężenia.
Na gotowy, nasączony biszkopt wyłożyć masę a nastepnie tężejącą galaretkę. 
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz