To ciasto zawsze kojarzy mi się z wiosną - piękne połączenie kolorów, fantastyczny smak i cudowna lekkość.
Proste, nie potrzebuje żadnych wyjątkowych umiejętności. Było jednym z pierwszych ciast które wykonałam sama :) Spróbujcie na pewno będziecie zadowoleni.
Inspiracje zaczerpnęłam z moje wypieki
Składniki:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej ( odłożyć 2 łyżki i zastąpić ją mąką ziemniaczaną)
600 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 śmietan fix
3 wafelki Prince Polo
puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki agrestowe
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier dalej ubijając na wolnych obrotach.
Nastepnie dodawać po kolei żółtka i dalej wolno ubijajać.
Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać ciasto ( ja mieszam drewnianą łyżką).
Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać ciasto ( ja mieszam drewnianą łyżką).
Formę
o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC około 25
minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka)
Wafelki Prince Polo posiekać na malutkie kawałeczki.
Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić na małe kawałki.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fix.
Dodać wafelki i kawałki brzoskwiń. Wymieszać i wstawić do lodówki żeby masa się ściągnęła.
1/4 szklanki soku wymieszać z 1/8 szklanki wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt.
Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając przy tym ilość wody o połowę.
Gotową galaretkę odstawić do lekkiego stężenia.
Na gotowy, nasączony biszkopt wyłożyć masę a nastepnie tężejącą galaretkę.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz