wtorek, 9 września 2014

Malinowa rozkosz pod bezową chmurką

Czas na ciasto, które zachwyci każdego!
Pyszne, rozpływające się w ustach, z dużą ilością malin.
Musicie spróbować póki jeszcze są świeże maliny:)
Inspiracje zaczerpnęłam z mojego ulubionego bloga



Składniki na bezę:
- 3 białka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka umieścić w misie miksera. 
Ubijać, zwiększając obroty miksera do otrzymania sztywnej piany.
Dodawać cukier stopniowo po jednej łyżce aż do wyczerpania cukru.
Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 23cm x 33cm odwrócić do góry dnem.
Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę bezową wysmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140ºC przez 1 godzinę. 
Wyłączyć piekarnik i całkowicie ostudzić bezę nie otwierając piekarnika ( ja zostawiłam na noc).

Składniki na ciasto kruche:
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła

Składniki zagnieść ręcznie, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez min 60 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do pieczenia 23cm x 33cm.
Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Przed pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut do zezłocenia ciasta.
Wyjąć, wystudzić.

Składniki na galaretkę z malinami:
- 500 g malin 
- 3 malinowe galaretki

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z umytymi malinami.
Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto , wyrównać i schłodzić w lodówce.

Składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera.
Ubijać chwilę, następnie dodać śmietan fix.
Ubijać dalej do otrzymania gęstego kremu.
Krem przygotować przed samym wyłożeniem na ciasto.

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać.
Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę.
Schłodzić przez około 2 godziny

SMACZNEGO



4 komentarze:

  1. Aż dech zapiera, jak się patrzy na zdjęcia! Takie cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie. Wcale się nie dziwię, że zrobiłaś to pyszne ciasto kiedy go zobaczyłaś. Pozwól, że ja nakarmię swoje oczy pięknym widokiem tego ciasta, dopóki sama go nie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń