Czas na ciasto, które zachwyci każdego!
Pyszne, rozpływające się w ustach, z dużą ilością malin.
Musicie spróbować póki jeszcze są świeże maliny:)
Inspiracje zaczerpnęłam z mojego ulubionego bloga
Składniki na bezę:
- 3 białka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka umieścić w misie miksera.
Ubijać, zwiększając obroty miksera do otrzymania sztywnej piany.
Dodawać cukier stopniowo po jednej łyżce aż do wyczerpania cukru.
Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 23cm x 33cm odwrócić do góry dnem.
Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę bezową wysmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140ºC przez 1 godzinę.
Wyłączyć piekarnik i całkowicie ostudzić bezę nie otwierając piekarnika ( ja zostawiłam na noc).
Składniki na ciasto kruche:
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
Składniki zagnieść ręcznie, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez min 60 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do pieczenia 23cm x 33cm.
Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Przed pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut do zezłocenia ciasta.
Wyjąć, wystudzić.
Składniki na galaretkę z malinami:
- 500 g malin
- 3 malinowe galaretki
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z umytymi malinami.
Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto , wyrównać i schłodzić w lodówce.
Składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera.
Ubijać chwilę, następnie dodać śmietan fix.
Ubijać dalej do otrzymania gęstego kremu.
Krem przygotować przed samym wyłożeniem na ciasto.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać.
Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę.
Schłodzić przez około 2 godziny
SMACZNEGO
O jejku ,ale cudo.
OdpowiedzUsuńAż dech zapiera, jak się patrzy na zdjęcia! Takie cudeńko :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Wcale się nie dziwię, że zrobiłaś to pyszne ciasto kiedy go zobaczyłaś. Pozwól, że ja nakarmię swoje oczy pięknym widokiem tego ciasta, dopóki sama go nie zrobię :)
OdpowiedzUsuńPyszne właśnie zajadam
OdpowiedzUsuń