Miał być tort, ale w trakcie wykonania zmienił się pomysł i powstał deser.
W smaku przypomina moje ulubione Ferrero Rocher.
Jest czekoladowy z dodatkiem orzechów a do tego dzięki bezie wspaniale chrupie pod zębami.
Inspirację zaczerpnęłam z bloga moje wypieki
Składniki:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych (obranych z łupinek)
- 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych ( obranych z łupinek)
- 15 g gorzkiej czekolady startej na tarce
- 250 g serka mascarpone
- 125 g nutelli
- 30 g mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 wafelek do lodów
Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając łyżkę po łyżce cukier i cały czas ubijać.
Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Dodać 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych i czekoladę i delikatnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20 cm. Ciasto bezowe wyłożyć na papier do pieczenia.
Piec z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC.
Zostawić w piekarniku do wystudzenia.
W misie miksera umieścić 125 g serka mascarpone, dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować.
Do gotowej masy dodać orzechy i dokładnie wymieszać.
Pozostały serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem.
Część bezy pokruszyć do pucharków.
Nałożyć krem z nutellą, przykryć pozostałą warstwą pokruszonej bezy.
Ozdobić łezką kremu śmietankowego.
Posypać pokruszonym wafelkiem.
Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń________________________
bialyfartuszek.blogspot.com
Super deserek. Bardzo fajny blog, ciekawe opisy dań i superowe zdjęcia.
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/