wtorek, 16 września 2014

Deser z delikatną nutą ferrero rocher

Miał być tort, ale w trakcie wykonania  zmienił się pomysł i powstał deser.
W smaku przypomina moje ulubione Ferrero Rocher. 
Jest czekoladowy z dodatkiem orzechów a do tego dzięki bezie wspaniale chrupie pod zębami.
Inspirację zaczerpnęłam z bloga moje wypieki



Składniki:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych (obranych z łupinek)
- 1/3  szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych ( obranych z łupinek)
- 15 g gorzkiej czekolady startej na tarce
- 250 g serka mascarpone
- 125 g nutelli
- 30 g mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 wafelek do lodów

Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając łyżkę po łyżce cukier i cały czas ubijać. 
Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i zmiksować. 
Dodać 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych i czekoladę i delikatnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20 cm. Ciasto bezowe wyłożyć na papier do pieczenia.
Piec z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC.
Zostawić w piekarniku do wystudzenia.

W misie miksera umieścić 125 g serka mascarpone, dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. 
Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować. 
Do gotowej masy dodać orzechy i dokładnie wymieszać.

Pozostały serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem.

Część bezy pokruszyć do pucharków. 
Nałożyć krem z nutellą, przykryć pozostałą warstwą pokruszonej bezy.
Ozdobić łezką kremu śmietankowego. 
Posypać pokruszonym wafelkiem.
Schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO






2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)
    ________________________
    bialyfartuszek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super deserek. Bardzo fajny blog, ciekawe opisy dań i superowe zdjęcia.
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń