Salsa pomidorowo - parykowa to wyjątkowo smaczny dodatek m.in. do dań mięsnych, rybnych, potraw z grilla.
Robi się ją bardzo szybko a smak jest niesamowity...
Składniki:
1 czerwona papryka
3 pomidory
1/4 łyżeczki mielonej papryki chili
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/4 drobno pokrojonej cebuli
świeża bazylia (ja niestety dodałam suszonej bo nie miałam świeżej)
sok z 1/2 cytryny
20 ml oliwy z oliwek
Papryki umyć, rozciąć i wyciągnąć gniazda nasienne.
Pomidory umyć i naciąć na krzyż na górze.
Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Paprykę ułożyć na blaszce skórą do góry, obok położyć nacięte pomidory.
Pomidory wyciągnąć po około 8 minutach ( czas zależy od wielkości pomidorów) i obrać ze skórki.
Paprykę opiekać aż będzie miała brązową skórkę. Jeszcze gorącą włożyć do woreczka foliowego na około 10 minut.
Po tym czasie ściągnąć woreczek i obrać ze skórki.
Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO
Salsy pomidorowe są przepyszne, ale trudno teraz o dobre, świeże pomidory. Chyba poczekam na sezon na nasze polskie, najlepsze na świecie, żeby osiągnąć pełnię smaku :) Jakich Ty użyłaś? Niezłe są np. hiszpańskie śliwkowe.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam nasze polskie pomidory - szczególnie te które pochodzą z uprawy mojej babci :) Teraz niestety używam takich jakie obecnie są w sklepie - najczęściej hiszpańskie.
Usuńpyszności :) zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu -robi się bardzo szybko :)
UsuńJeśli smakuje tak jak wygląda, to ja poproszę! Wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej :)
Usuńmuszę spróbować na kolejną imprezę w stylu domówka! :)
OdpowiedzUsuńZostawiam obserwację i zapraszam do siebie ! :)
Koniecznie! idealnie pasuje na imprezę jako dodatek do dań. Polecam!
Usuń