Tradycyjna pizza przygotowywana jest na cieńkim lub grubym cieście, z dodatkiem drożdży.
W Antoludkowie dzisiaj nietypowa, ekspresowa pizza z dodatkiem proszku do pieczenia.
Idealnie nadaje się na szybką kolację.
Inspirację zaczerpnęłam z ksiązki Jamiego Oliviera "30 minut w kuchni"
Składniki na 2 pizze:
1 3/4 kubka mąki
1/2 kubka letniej wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oregano
1/2 puszki pomidorów
2 garście listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1 kula mozzarelli
pół łyżeczki czerwonego octu winnego
kilka plasterków salami
sól
oliwa
Mąkę, wodę, proszek do pieczenia, oregano, szczyptę soli i odrobinę oliwy wsypać do maszyny z końcówką do zagniatania ciasta ( można oczywiście wyrobić ciasto ręcznie) i zagnieść ciasto.
Deskę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować każde na grubość około 1 cm.
Delikatnie złożyć ciasto na pół i jeszcze raz na pół
Deskę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować każde na grubość około 1 cm.
Delikatnie złożyć ciasto na pół i jeszcze raz na pół
Patelnię o średnicy 24 cm skropić oliwą i postawić na palnik aby się rozgrzała. Włączyć grill na 240ºC .
Pomidory, bazylię, czosnek, szczyptę soli i ocet winny włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
Ciasto przełożyć na rozgrzaną patelnię i delikatnie rozłożyć przyciskając brzegi do ścianek patelni.
Przygotowaną masę nałożyć na pizzę i rozprowadzić.
Porwać mozzarelę na kawałki i ułożyć na pizzy. Na wierzch położyć plasterki salami.
Przygotowaną masę nałożyć na pizzę i rozprowadzić.
Porwać mozzarelę na kawałki i ułożyć na pizzy. Na wierzch położyć plasterki salami.
Włożyć patelnię pod rozgrzany grill i zapiekać około 8-10 minut aż ładnie się zarumieni.
SMACZNEGO
SMACZNEGO
Nie ma to jak domowa pizza! Ja też robiłam jakiś czas temu, w prodiżu, który już dokonał żywota, a ciągle nie mam piekarnika... http://meals-and-fears.blogspot.com/2013/11/domowa-pizza-z-prodiza.html
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam pizze domowej roboty. Mam już kilka opatentowanych przepisów. Powyższy przepis mnie zaskoczył - szybki, prosty a do tego bardzo smaczny. Prodiżu niestety nie posiadam, ale wiem że jest wspaniałym sprzętem kuchennym:)
OdpowiedzUsuńW iście expressowym tempie tą pizzę zrobiłaś. Podoba mi się przepis i chętnie z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńW takim układzie będę czekać na informację jak smakowało. Robi się ją naprawdę szybko :)
UsuńBardzo fajny przepis:) i szybko się robi:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis :) U mnie się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńPolecam zapoznać się z ofertą hurtowni opakowań gastronomicznych https://tedmark.pl/ :)
W ofercie dostępne są m.in papierowe kartony pizzy czy papierowe kubki.