Tłusty czwartek zbliża sie wielkimi krokami a ja już dzisiaj postanowiłam zabrać się za pieczenie pączków.
Trochę poczytałam, dokształciłam się i zabrałam za pracę.
Inspirację zaczerpnęłam z moje wypieki.
Pączki wyszły przepyszne - szkoda, że było ich tak mało :(
Składniki na około 15 szt.:
300 g mąki pszennej
2 małe jajka
50 g masła, roztopionego
35 g cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki rumu
120 ml letniego mleka
10 g świeżych drożdży
olej, do smażenia
konfitura do nadziewania
Przygotować rozczyn - drożdże zasypać łyżką cukru i rozmieszać aby zrobiły się płynne. Dodać letnie mleko, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosły. Trwa to około 15-20 minut w zależności od temperatury.
Mąkę, jajka, pozostały cukier, sól, rum i dojrzały rozczyn wyrobić w malakserze z hakiem do ciasta ( można oczywiście zrobić to również ręcznie) na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
Uformować wyrobione ciasto w kulę, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie wyjąć ciasto na blat rozwałkować na grubość około 1 cm i szkanką o średnicy 6 cm wykrawać pączki.
Odkładać na kuchenną ścierkę do podwojenia objętości ( około 15 minut).
Po wyrośnięciu smażyć w oleju rozgrzanym do 175ºC po około 3 minuty z każdej strony.
Nadziewać konfiturą a następnie lukrować.
SMACZNEGO
Pychotka
OdpowiedzUsuńTak Dorotko wyszły naprawdę pyszne :) Szkoda, że nie można ich jeść bez ograniczeń :P
UsuńWszędzie pączkowo i faworkowo. Ja już pączki jadłam, więc teraz oglądam i oko cieszę. Śliczne pączki wysmażyłaś :)
OdpowiedzUsuńDtziękuję bardzo :) Mi już też pozostało oglądanie wypieków innych bo swoje wczoraj skonsumowałam:)
UsuńSzkoda, ze Tlusty Czwartek jest raz w roku :-P paczusie wyszly swietne, sa naprawde proste do zrobienia a bez porowniania lepsze niz kupione!!
OdpowiedzUsuńTak naprawdę nic straconego raz na jakiś czas można oczywiście pozwolić sobie na małe szaleństwo :) Cieszę się że smakowały
Usuń