niedziela, 23 lutego 2014

Creme brulee



Prowansja, w powietrzu unosi się zapach lawendy, za oknem przepiękne krajobrazy urokliwej średniowiecznej twierdzy 
a wśród nich ON, dostojny i subtelny CREME BRULEE
Prawdziwy król wśród deserów, urzekający swoim smakiem, przygotowywany na bazie żółtek, śmietany i cukru 
z dodatkiem wanilii. 
Na pewno zdobędzie Twoje serce!



Składniki:
200 ml śmietany kremówki 36%
50 ml mleka tłustego
2 żółtka
2 łyżki drobnego cukru
1/2 laski wanilii
2 łyżki cukru do skarmelizowania

Śmietanę, mleko i ziarenka wanilii zagotować na małym ogniu. Odstawić na kilka minut do wystudzenia.
W tym czasie żółtka połączyć z cukrem, ale nie ubijać.
Mieszając żółtka bardzo powoli wlewać wystudzoną śmietanę.
Wypełnić masą foremki.
Zapiekać około 60 minut w 100º C.
Sprawdzić konsystencję kremu. Gotowa masa nie powinna być płynna ani zbyt mocno ściągnięta.
Schłodzić i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Schłodzony deser posypać cukrem i opalić palnikiem aby utworzyć chrupiącą skórkę.

SMACZNEGO


1 komentarz: