wtorek, 8 kwietnia 2014

Chleb wiejski Jefrrey Hamelman

Jeffrey Hamelman, uznany mistrz piekarstwa zainspirował mnie do spróbowania swoich sił w wypieku chleba. 
Tak po prawdzie to mój mąż zobowiązał się przygotować bochenki a ja nadzorowałam sam proces pieczenia. 
Wyszło idealnie. Chleb był pyszny, chrupiący i praktycznie został skonsumowany zaraz po upieczeniu:)
 Przepis pochodzi z książki "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a

 


Składniki na zaczyn:
225g mąki chlebowej
135g wody
5g soli
0,4g drożdży instant

Składniki na ciasto właściwe:
230g mąki chlebowej
170g wody
5g soli
0,6g drożdży instant

W misce wymieszać składniki zaczynu na gładka masę. Przykryć miskę folią spozywczą i przechowywać przez 12-16 godzin w temperaturze 21ºC
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto właściwe. Wyrabiać w misie robota kuchennego z końcówką do zagniatania na pierwszej prędkości do połączenia składników. W trakcie mieszania ciasta dodajemy zaczyn. Następnie mieszamy na drugiej prędkości przez 2,5 minuty. 
Odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Pożądana temperatura ciasta to 24ºC .
Po upływie 50 minut składamy ciasto bokami do środka i przewracamy tak aby złożone ciasto było na dole.  Czynność powtarzamy po kolejnych 50 minutach.
Dzielimy ciasto na dwa bochenki. Zaokrąglamy je delikatnie i zostawiamy na lekko posypanej mąką powierzchni złączeniami do góry. Przykrywamy folią spożywczą. Po upływie 10-20 minut formujemy owalne lub okrągłe bochenki. Wkładamy do posypanych mąką koszyków  i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 75 minut w temperaturze 24ºC .
Przekładamy wyrosnięte bochenki na blachę. Nacinamy je na powierzchni. Zaporowujemy piec ( np. wkładając na dół piekarnika blachę z wodą), wkładamy bochenki. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 230ºC . Kiedy bochenki zaczną się rumienić, uchylamy drzwiczki piekarnika, aby kontynuowac pieczenie w coraz suchszym piecu.
SMACZNEGO




9 komentarzy:

  1. Ale on pysznie wygląda. Nawet nie przeraża mnie długi proces przed pieczeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania. Smak jest naprawdę wyjątkowy.

      Usuń
  2. Jeśli chlebuś tak smakuje jak wygląda...to ja poproszę kromeczkę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ten już się skończył. Jak będę piekła kolejny to na pewno będę pamiętać :)

      Usuń
  3. W sobotę rano będę miała tę książkę w swoich łapkach. Nie mogę się już doczekać!
    A chleb wyszedł Ci piękny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książka jest rewelacyjna. To prawdziwa biblia chleba. Każdy chleb wychodzi przepyszny.

      Usuń
  4. mąka chlebowa?tz jaka?chlebus jest cudowny,gratuluje ale tez chce zrobic,jednak co z mąka????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka chlebowa to mąka oznaczona symbolem 750. Można ją nabyć w każdym supermarkecie. Zachęcam do wypróbowania przepisu chleb wychodzi bardzo smaczny. pozdrawiam

      Usuń
  5. Z reguły piekę na zakwasie,ale...
    Jeśli piekę na drożdżach to tylko ten chlebek🔥

    OdpowiedzUsuń