piątek, 27 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Dziś w Antoludkowie pachnie ciastem drożdżowym z  truskawkami i rabarbarbarem.  
Przepis znalazłam bardzo dawno temu tutaj.  
Ciasto jest niesamowicie miękkie, smaczne i bardzo długo zachowuje świeżość.
 

 
 
Składniki ( na blaszkę 26 cm):
350 g truskawek pokrojonych na pół
1 duży badyl rabarbaru
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
100 g masła
3 jajka w temperaturze pokojowej
 
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 60 g cukru
-80 g rozpuszczonego masła

Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1 łyżką cukru i wymieszać, aby zrobiły się płynne.
 Dodać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły.
Trwa to od 15 do nawet 30 minut w zależności od temperatury w kuchni.
W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać.
Wszystko wyrobić (można mikserem) na gładką masę.
Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło.
Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia na około 1 godz.

Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.


 Zrobić kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać.

Po wyrośnięciu ciasto przykryć owocami i posypać kruszonką.
Rozgrzać piekarnik do 175°C i piec 35-45 min.
 Jeśli zacznie się za szybko rumienić, wierzch przykryć arkuszem papieru do pieczenia.
 
SMACZNEGO
 
 

2 komentarze:

  1. PIĘKNIE TU BĘDĘ ZAGLĄDAĆ

    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. Och... Najlepsze na świecie ciasto! Wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń