Dziś w Antoludkowie pachnie ciastem drożdżowym z truskawkami i rabarbarbarem.
Przepis znalazłam bardzo dawno temu tutaj.
Ciasto jest niesamowicie miękkie, smaczne i bardzo długo zachowuje świeżość.
Składniki ( na blaszkę 26 cm):
350 g truskawek pokrojonych na pół
1 duży badyl rabarbaru
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
100 g masła
3 jajka w temperaturze pokojowej
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 60 g cukru
-80 g rozpuszczonego masła
Drożdże włożyć do rondelka, zasypać 1 łyżką cukru i wymieszać, aby zrobiły się płynne.
Dodać letnie mleko, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby urosły.
Trwa to od 15 do nawet 30 minut w zależności od temperatury w kuchni.
W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia.
W czasie jak drożdże rosną rozpuścić masło w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać.
Wszystko wyrobić (można mikserem) na gładką masę.
Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło.
Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do urośnięcia na około 1 godz.
Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto włożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Zrobić kruszonkę: roztopić masło, dodać cukier i mąkę i wymieszać, aż składniki zaczną się zlepiać.
Po wyrośnięciu ciasto przykryć owocami i posypać kruszonką.
Rozgrzać piekarnik do 175°C i piec 35-45 min.
Jeśli zacznie się za szybko rumienić, wierzch przykryć arkuszem papieru do pieczenia.
SMACZNEGO
PIĘKNIE TU BĘDĘ ZAGLĄDAĆ
OdpowiedzUsuńWWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Och... Najlepsze na świecie ciasto! Wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń