Tort truskawkowy to wyjątkowe połączenie moich ulubionych smaków:
biszkopt nasączony limoncello, truskawki, bita śmietana... mniam.
Tort dla urozmaicenia przygotowałam w postaci mini torcików.
Wyszło pysznie i chyba pięknie :p
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g truskawek + kilka do dekoracji
- 4 łyżeczki żelatyny
- 300 g śmietany kremówki
- 1 śmietan fix
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 wafelek prince polo
- 3 łyżki limoncello lub pół świeżo wyciśniętej cytryny
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Formę 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut.
Przygotować mus truskawkowy.
Truskawki pokroić na ćwiarki, zmiksować a następnie zagotować. Dodać łyżkę cukru pudru i wymieszać.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, chwilę odczekać żeby spęczniała i zalać 1/4 szklanki gorącej wody.
Rozpuszczoną żelatynę wlać do przygotowanego musu energicznie mieszając .
Odstawić do lodówki w celu zgęstnienia.
Rozpuszczoną żelatynę wlać do przygotowanego musu energicznie mieszając .
Odstawić do lodówki w celu zgęstnienia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodać podczas miksowania pozostały cukier puder oraz śmietan fix.
Prince polo posiekać bardzo drobno i dodać do ubitej śmietany.
Odstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.
Odstawić do ostudzenia.
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Każdy blat nasączyć likierem zmieszanym z połową szklanki wody.
Każdy blat nasączyć likierem zmieszanym z połową szklanki wody.
Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować musem truskawkowym.
Przykryć drugim blatem, posmarować ubitą śmietaną.
Przykryć trzecim blatem.
Przykryć drugim blatem, posmarować ubitą śmietaną.
Przykryć trzecim blatem.
Gotowy tort udekorować truskawkami i zalać galaretką.
Schłodzić w lodówce.
Przepis podany powyżej to przepis na blaszkę o średnicy 21 cm.
Wspaniały torcik, kuszący...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Cieszę się że się spodobał
UsuńBardzo pięknie :)
OdpowiedzUsuńmiło mi :)
UsuńMnie zachwyciły ,mini rozkosz truskawkowa.
OdpowiedzUsuń