czwartek, 12 czerwca 2014

Tort truskawkowy z nutą limoncello

Tort truskawkowy to wyjątkowe połączenie moich ulubionych smaków:
 biszkopt nasączony limoncello, truskawki, bita śmietana... mniam.
 Tort dla urozmaicenia przygotowałam w postaci mini torcików. 
Wyszło pysznie i chyba pięknie :p



Składniki:
-  5 jajek
- 3/4 szklanki cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g truskawek + kilka do dekoracji
- 4 łyżeczki żelatyny
- 300 g śmietany kremówki
- 1 śmietan fix
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 wafelek prince polo
- 3 łyżki limoncello lub pół świeżo wyciśniętej cytryny


Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Formę 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut.
 Przygotować mus truskawkowy. 
Truskawki pokroić na ćwiarki,  zmiksować a następnie zagotować. Dodać łyżkę cukru pudru i wymieszać.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, chwilę odczekać żeby spęczniała i zalać 1/4 szklanki gorącej wody. 
Rozpuszczoną żelatynę wlać do przygotowanego musu energicznie mieszając . 
Odstawić do lodówki w celu zgęstnienia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodać podczas miksowania pozostały cukier puder oraz śmietan fix. 
Prince polo posiekać bardzo drobno i dodać do ubitej śmietany. 
Odstawić do lodówki.
 
Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. 
Odstawić do ostudzenia.

Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.
Każdy blat nasączyć likierem zmieszanym z połową szklanki wody. 
Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować musem truskawkowym. 
Przykryć drugim blatem, posmarować ubitą śmietaną. 
Przykryć trzecim blatem. 
Gotowy tort udekorować truskawkami i zalać galaretką.
Schłodzić w lodówce.


Przepis podany powyżej to przepis na blaszkę o średnicy 21 cm.




5 komentarzy: