niedziela, 3 sierpnia 2014

Dżem truskawkowo - jagodowy

Czas truskawek i jagód co prawda minął ale pomyślałam że na pewno posiadacie w swoich spiżarniach tegoroczne zapasy dżemu truskawkowego, jagodowego. 
Można śmiało połączyć te dżemy i stworzyć wyjątkowy i niespotykany smak dżemu jagodowo- truskawkowego.
Ja swój dżem robiłam miesiąc temu kiedy to jagody były dostępne w lasach.
 Skorzystałam z przepisu znajdującego się  tutaj.
Jeżeli nie uda Wam się w tym roku skorzystać z przepisu zachęcam do dodania go do ulubionych 
i sprawdzenia smaku dżemu w następnym roku. 




Skłądniki ( na 2 słoiki):
- 700 g jagód
- 300 g truskawek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- sok z połowy cytryny

Jagody opłukać, truskawki odszypułkować, umyć, wrzucić do garnka z pozostałymi składnikami.
Gotować na małym ogniu bez przykrywki cały czas mieszając aż owoce zaczną się rozpadać a woda odparuje na tyle,
 że dżem będzie miał odpowiednią konsystencję.
Słoiki wyparzyć, przelać dżem, dobrze zakręcić. Odstawić do wystygnięcia.




2 komentarze: