Wspomnienie wakacji ożyło!
A wszystko za sprawą jednego z najwspanialszych dań Hiszanii - paelli.
Można ją przyrządzić na wiele sposobów.
Ja tym razem skorzystałam z dwóch przepisów.
Pierwszy pochodzi z bloga, drugi z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamiego Oliver'a.
Pierwszy pochodzi z bloga, drugi z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamiego Oliver'a.
Tym sposobem stworzyłam idealne jak dla mnie połączenie smaków przypominające mi moje wakacje w Barcelonie.
Składniki:
- 2 surowe kiełbasy chorizo
- mieszanka owoców morza
- 10 dużych krewetek
- 2 łyżki oliwy
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki rubo posiekanego czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieczonej papryki
- 1/2 szklanki białego wina
- 150 g ryżu do paelli
- 1 litr bulionu szafranowego
Rozgrzać garnek ( najlepiej specjalny do paelli), wlać troszkę oliwy i dodać plasterki chorizzo.
Smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Kiedy chorizzo zacznie się przyrumieniać a tłuszcz wytapiać dodać świeże pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek,
szczyptę soli i pieprzu.
Smażyć przez około 10 minut.
W tym czasie przygotować bulion (przepis tutaj) i rozmrozić owoce morza.
Do garnka dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, wlać wino, wymieszać i zagotować.
Gotować na większym ogniu przez około 4 minuty aż ilość sosu zmniejszy się o połowę.
Dodać ryż, zmiejszyć ognień i bardzo starannie i delikatnie mieszać przez 2 minuty.
Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować.
Gotować na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez około 8 minut.
Dodać owoce morza oraz dodatkowe krewetki, zmniejszyć ogień do minimum.
Przykryć garnek dwoma kawałkami folii aluminiowej i gotować przez około 6 minut.
Odstawić garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem na dodatkowe 2-3 minuty.
Po tym czasie zdjąć folię. Paellę wymieszać z oliwą oraz dodać sok wyciśnięty z połową cytryny.
Wygląda wyjątkowo smacznie.Czy można wybrać dowolne krewetki ? ;)
OdpowiedzUsuńKrewetki mogą być dowolne. Oczywiście im mniejsze tym więcej potrzeba. Ja do swojej potrawy wybrałam tigery, które są wspaniałe w smaku i cudownie się prezentują.
Usuńmój chłopak byłby zachwycony! on uwielbia krewetki!
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować mu to przyrządzić :)
zapraszam do mnie! http://beauty-and-diet.blogspot.com/