środa, 24 września 2014

Bagietka z szynką parmeńską i figami

Podczas ostatnich zakupów mój wzrok przyciągnęły FIGI. 
Długo myślałam co z nich zrobić. 
Najpierw był pomysł na makaron, ciasto a finalnie skończyło się na chrupiącej bagietce.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. 
Idealnie nadaje się na kolację lub drugie śniadanie.


Składniki :
- 2 bagietki
- 1 figa
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 1 kula mozzarelli
- garść rukoli
- oliwa z oliwek

Bagietkę pogrzać w piekarniku, tak żeby miała chrupiącą skórkę.
Przeciąć bagietkę wzdłuż nie docinając do końca.
Mozzarellę pokroić na plastry.
Bagietkę w środku polać oliwą z oliwek.
Nałożyć rukolę, następnie plastry mozzarelli, plaster szynki parmeńskiej i pokrojone na ćwiartki figi. 
Całość skropić oliwą z oliwek.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC .
Bagietkę zawinąć w folię aluminiowa i zapiekać około 10 minut lub dłużej do roztopienia sera. 

SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz