czwartek, 25 września 2014

Bazyliowe ślimaczki z serkiem śmietankowym i łososiem

W Antoludkowie bardzo lubimy łososia. 
Świeżego zapiekamy, pieczemy, gotujemy na parze. 
Wędzonego zaś uwielbiamy na kanapkach, ale również wykorzystujemy do przyrządzania różnego rodzaju przekąsek.
Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bazyliowe ślimaczki z wędzonym łososiem, które poznałam na kursach podczas Targu Śniadaniowego w Sopocie. 
Spróbujcie są bardzo smaczne.



Składniki:
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki mąki
2 łyżki oleju
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garście świeżych liści bazyli
serek śmietankowy Almette
200 g wędzonego łososia
1 mały pomidor
6 liści sałaty

Mąkę przesiać dodać mleko, wodę, olej, jajko, proszek do pieczenia i bazylię. 
Wszystko zmiksować. Odstawić na około 20 minut. 
Naleśniki smażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni z małą ilością masła lub oleju.

Gotowe blaty naleśników smarować serkiem śmietankowym Almette, położyć liście sałaty tak aby wystawały poza naleśnik. 
Liście sałaty posmarować niewielką ilością serka Almette, położyć kawałki łososia i część pokrojonego w kostkę pomidora. 
Zawinąć naleśniki w rulon i pokroić na paski około 2 cm, nabić na wykałaczkę.

SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz