W Antoludkowie bardzo lubimy łososia.
Świeżego zapiekamy, pieczemy, gotujemy na parze.
Wędzonego zaś uwielbiamy na kanapkach, ale również wykorzystujemy do przyrządzania różnego rodzaju przekąsek.
Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bazyliowe ślimaczki z wędzonym łososiem, które poznałam na kursach podczas Targu Śniadaniowego w Sopocie.
Spróbujcie są bardzo smaczne.
Składniki:
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki mąki
2 łyżki oleju
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garście świeżych liści bazyli
serek śmietankowy Almette
200 g wędzonego łososia
1 mały pomidor
6 liści sałaty
Mąkę przesiać dodać mleko, wodę, olej, jajko, proszek do pieczenia i bazylię.
Wszystko zmiksować. Odstawić na około 20 minut.
Naleśniki smażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni z małą ilością masła lub oleju.
Gotowe blaty naleśników smarować serkiem śmietankowym Almette, położyć liście sałaty tak aby wystawały poza naleśnik.
Liście sałaty posmarować niewielką ilością serka Almette, położyć kawałki łososia i część pokrojonego w kostkę pomidora.
Zawinąć naleśniki w rulon i pokroić na paski około 2 cm, nabić na wykałaczkę.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz