Po dość długiej przerwie czas na powrót i nowe przepisy.
Dziś zapraszam na pyszny deser rabarbarowo- truskawkowy podany w towarzystwie lodów.
Smak jest nieziemski a wykonanie proste i szybkie.
Polecam
Składniki:
0,5 kg rabarbaru
0,5 kg truskawek
225 g cukru
100 g mąki krupczatki
75 g zimnego masła
1 budyń waniliowy
Truskawki pokrojone na połówki, rabarbar w krążki grubości 1-1,5 poddusić na małym ogniu.
Dodać 150 g cukru i dusić do rozpuszczenia cukru.
Nie rozgotować owoców.
Na gorącą pulpę wsypać budyń waniliowy i dokładnie wymieszać.
Przygotować z pozostałego cukru, mąki i zimnego masła kruszonkę.
Żaroodporną formę wysmarować masłem i wylać gotową masę.
Posypać przygotowaną kruszonką
Piec w temperaturze 180 ºC około 25 minut.
Podawać ciepłe z lodami
Ciekawy pomysł! Miło, że wróciłaś, bo zastanawiałam się, gdzie się podziewałaś :)
OdpowiedzUsuń