wtorek, 3 czerwca 2014

Deser truskawkowo -rabarbarowy z zimnym akcentem

Po dość długiej przerwie czas na powrót i nowe przepisy. 
Dziś zapraszam na pyszny deser rabarbarowo- truskawkowy podany w towarzystwie lodów.
 Smak jest nieziemski a wykonanie proste i szybkie. 
Polecam



Składniki:
0,5 kg rabarbaru
0,5 kg truskawek
225 g cukru
100 g mąki krupczatki
75 g zimnego masła
1 budyń waniliowy


Truskawki pokrojone na połówki, rabarbar w krążki grubości 1-1,5 poddusić na małym ogniu. 
Dodać 150 g cukru i dusić do rozpuszczenia cukru.
 Nie rozgotować owoców.
Na gorącą pulpę wsypać budyń waniliowy i dokładnie wymieszać.
Przygotować z pozostałego cukru, mąki i zimnego masła kruszonkę. 
Żaroodporną formę wysmarować masłem i wylać gotową masę. 
Posypać przygotowaną kruszonką 
Piec w temperaturze 180 ºC  około 25 minut. 
Podawać ciepłe z lodami







Lato w pełni!

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł! Miło, że wróciłaś, bo zastanawiałam się, gdzie się podziewałaś :)

    OdpowiedzUsuń