Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na tort, który przyrządziłam na pierwsze urodziny synka.
Niesamowicie lekki, smaczny, na bazie biszkopta.
Co najważniejsze prosty w wykonaniu.
Rozszedł się tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia jak wyglądał od środka :)
Biszkopt przygotowałam na bazie następującego przepisu.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml śmietany 36%
- 1śmietan fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka malin
- 1/2 cytryny
- 300 ml śmietany 36% do dekoracji
- 2 łyżki cukru pudru do dekoracji
- maliny lub borówki do dekoracji
- 250 ml śmietany 36%
- 1śmietan fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka malin
- 1/2 cytryny
- 300 ml śmietany 36% do dekoracji
- 2 łyżki cukru pudru do dekoracji
- maliny lub borówki do dekoracji
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Formę 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodać podczas miksowania cukier puder oraz śmietan fix.
Odstawić do lodówki aż śmietana zgęstnieje.
Następnie dodać maliny i delikatnie wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
150 ml wody wymieszać z sokiem z cytryny.
Nasączyć sokiem biszkopty.
Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować śmietaną z malinami.
Przykryć drugim blatem.
W międzyczasie przygotować śmietanę do dekoracji identycznie jak śmietanę powyżej.
Udekorować tort śmietaną, na wierzch wyłożyć borówki lub maliny.
SMACZNEGO
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodać podczas miksowania cukier puder oraz śmietan fix.
Odstawić do lodówki aż śmietana zgęstnieje.
Następnie dodać maliny i delikatnie wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
150 ml wody wymieszać z sokiem z cytryny.
Nasączyć sokiem biszkopty.
Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować śmietaną z malinami.
Przykryć drugim blatem.
W międzyczasie przygotować śmietanę do dekoracji identycznie jak śmietanę powyżej.
Udekorować tort śmietaną, na wierzch wyłożyć borówki lub maliny.
SMACZNEGO
Ależ apetycznie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i miłe komentarze
OdpowiedzUsuń